Home

 1. Inscrierea
 a)Inscriererile pentru competitia sportiva se vor comunica la Secretariat cu respectarea termenului limita.
 b)Un echipaj care se inscrie la competitie participa in toate mansele, si nu se poate inscrie doar pentru o etapa a concursului.

 2.Musherul
  a) Musherul care incepe cursa in prima zi va continua si in celelalte etape ale concursului, cu aceiasi caini. Daca acesta se accidenteaza in prima mansa si nu poate continua, echipa poate avea alt musher, numai cu acordul special al organizatorului.
  b)Daca musherul este descalificat in prima zi, nu va mai participa la concurs nici in celelalte manse.
  c)Musherul este direct responsabil de echipament, dotarea atelajului, handler, de componenta si de intreaga activitate a echipajului.
  d)Varsta minima pentru participare la concurs:
  - categoria D1/D2=12 ani;
 - categoria C1/C2=14 ani;
 - categoria B=16 ani;
  - categoria A/O=18 ani;
  - categoria Bicicleta (bike-jorring) cu 1 caine=11 ani;
  - categoria Bicicleta (bike-jorring) cu 2 caini=14 ani;
  - categoria Scooter cu 1 caine=11 ani;
  - categoria Scooter cu 2 caini=14 ani.
 e) Musherul poate intra in concurs doar cu acordul organizatorului.
  f) Musherul trebuie sa cunoasca si sa respecte regulamentul concursului, ca si instructiunile organizatorului.
  g) Musherul trebuie sa plateasca o taxa de participare stabilita de organizator.
  h) In cazul in care concursul nu se poate desfasura decat intr-o mansa (din anumite motive) taxa de participare nu se returneaza.
  i) Schimbarea clasei de concurs se poate face cu o zi inaintea primei manse daca se achita o taxa in plus sau, in cazuri exceptionale, din motive de sanatate certificate de medicul veterinar.
 j) In perioada concursului vanzarile de caini sunt interzise, handlerul cainilor fiind descalificat.
 k) Musherul isi va trata cu respect cainii conform normelor de protectie a animalelor.
 l) Musherul nu va supune cainii la nici o forma de stres, nici dupa trecerea liniei de finish, nici in timpul cursei.
 m) Musherul este direct responsabil de amplasarea cainilor la stake-out in siguranta, fara sa puna in pericol orice persoana sau ceilalti caini. Participantii la astfel de concurs trebuie sa fie familiarizati cu regulile de baza de transportare si tinere a cainilor. Orice corectie disciplinara violenta asupra cainilor este interzisa.

 3.Cainii
 a) Organizatorii si medicul veterinar au dreptul sa verifica starea de sanatate si carnetele de sanatate ale cainilor in vederea autorizarii participarii acestora la competitie.
 b) Organizatorii si medicul veterinar au dreptul sa descalifice orice echipaj ajuns la linia de start daca acesta este suspectat ca nu este capabil sa finalizeze cursa fara ajutor suplimentar.
 c) Echipajul sau cainii care abandoneaza cursa in prima zi, nu sunt autorizati sa intre in cursa in a doua zi.
 d) Sunt autorizati sa participe cainii care fac parte din rasele de caini de sanie recunoscute de F.C.I.: Malamut de Alaska, Husky Siberian, Samoyed, Cainele groenlandez. La solicitarea organizatorului, musherul trebuie sa prezinte cartea de origine (pedigree-ul) cainelui.
 e) Cainii trebuie sa aiba varsta de minim 18 luni, varsta implinita in prima zi a competitiei.
 f) Cainii care sunt inscrisi la concurs nu se pot inlocui. In cazul in care un caine se va accidenta in prima zi, echipajul va continua fara el competitia si in a doua zi, in conditiile in care se incadreaza la categoria de concurs la care s-a inscris.
 g) Dupa start nu mai poate fi adaugat nici un caine la echipaj.
 h) Daca organizatorul constata ca la Stake-out cainii au fost lasati prea mult timp fara supraveghere si ingrijire are dreptul sa aplice sanctiuni echipajului in cauza.

 4. Boli si accidente
 a) Toti cainii si/sau echipamentele provenite din Canise si alte locuri infectate cu virusi ca Rabia, Parvoviroza, Hepatita, Tusea de canisa etc. nu au voie sa intre in spatiul pregatit pentru competitie. Toti cainii trebuie sa fie vaccinati in special antirabic si impotriva tusei de canisa cu cel putin trei saptamani inainte de a se prezenta la concurs.
 b) Daca medicul veterinar sau organizatorii constata ca unul dintre caini este infectat cu un virus contagios intregul echipaj este descalificat si invitat sa paraseasca imediat zona de concurs.
 c) Cainele care prezinta probleme de sanatate nu participa la concurs.
 d) Musherul trebuie sa prezinte, la cerere, organizatorului sau medicului veterinar Carnetele de sanatate ale cainilor sai.

  5. Echipamentul
  a) Cartul trebuie sa fie suficient de solid si de stabil pentru a putea suporta un musher si un caine accidentat. Se intentioneaza introducerea unui sac special in 2010, insa pana atunci acesta nu este obligatoriu.
  b) Greutati minime:
  - clasa O : 50 kg;
  - clasa A : 50 kg;
  - clasa B : 40 kg;
  - clasa C : 30 kg;
  - clasa D : 25 kg.
  c) Cartul trebuie sa aiba facilitati de directie, trei sau patru roti si macar rotile din spate sa fie prevazute cu frane. Este necesar ca cel putin doua roti sa poata fi blocate (frana de parcare).
  d) Cartul trebuie sa aiba sonerie sau orice alt sistem de avertizare sonora in caz de necesitate.
  e) Cartul trebuie sa aiba placa de franare.
  f) Cartul trebuie sa fie dotat cu o cordelina de siguranta, necesara pentru ancorare. Cordelina principala (de care sunt atasati cainii) trebuie legata pe cart in doua puncte fixe diferite.
  g) Musherul trebuie sa aiba una sau doua cordeline (sau lant) cu doua pripoane (sau alte dispozitive de fixare in pamant) pentru a fi folosite in cazul in care trebuie sa lase un caine langa traseul, la locul stabilit de organzatori.
  h) Orice atelaj si echipament trebuie sa treaca prin controlul organizatorului si sa primeasca acceptul inainte de a intra in prima mansa a concursului.
  i) Bicicleta trebuie sa fie de tipul Mountain Bike, cu anvelope specifice si sa aiba frana pe ambele roti.
  j) Este obligatoriu ca musherul sa poarte casca de protectie si manusi, cu exceptia clasei Cani-cross.

  5. Categoriile (clasele) :
 a) Open/Deschisa (O) - min 9 caini, cu posibilitatea ca organizatorii sa stabileasca numarul.
  A - 7-8 caini; o echipa inscrisa cu 8 caini poate intra in prima mansa cu cel putin 7 caini si sa termine concursul cu cel putin 5 caini.
  B - 5-6 caini; o echipa inscrisa cu 6 caini poate intra in prima mansa cu cel putin 5 caini si sa termine concursul cu cel putin 4 caini.
  C - 3-4 caini; o echipa inscrisa cu 4 caini poate intra in prima mansa cu cel putin 3 caini si sa termine concursul cu cel putin 2 caini.
  D - 2 caini;
  Bicicleta cu 1 caine (cordelina de care este atasat cainele trebuie sa nu fie mai lunga de 2,5 metri - la fel si la urmatoarele categorii)
  Bicicleta cu 2 caini (este obligatoriu ca cei doi caini sa fie legati intre ei, la gat - neckline).
  Scooter cu 1 caine
  Scooter cu 2 caini (obligatoriu neckline si cordelina de pana la 2,5 m)
  Cani-cross cu 1 caine si Cani-cross cu 2 caini (musherul alearga). Startul musherilor se face la interval de un minut intre ei. Numai daca exista cel putin cate 5 musheri de sex diferit se poate face clasa separata pentru femei si pentru barbati.
 b) Categoria B este impartita in doua grupe:
  B1 - Husky Siberian
  B2 - Malamut de Alaska, Greenlanddog, Samoyed.
 c) Categoria C este impartita in doua grupe:
 C1 - Husky Siberian
 C2 - Malamut de Alaska, Greenlanddog, Samoyed.
d)Categoria D este impartita in doua grupe:
 D1 - Husky Siberian
  D2 - Malamut de Alaska, Greenlanddog, Samoyed.
 g) O grupa poate sa fie realizata pentru competitie daca exista minim 3 echipaje, fiecare cu numarul de caini corespunzator categoriei.
 h) Daca nu exista minim 3 echipaje pentru a se forma o grupa, echipajele cu numarul de caini corespunzator categoriei vor putea concura la aceeasi categorie, cu mentiunea despre nerealizarea grupei. Acest fapt este decis de organizator.

  7. Sanctiuni
  Sunt valide si trebuie respectate toate regulile prevazute in Regulamentul de sprint pe zapada. La categoriile Bicicleta (bike-jorring) si Scooter este interzis ca musherul sa treaca in fata cainelui sau sa traga cainele in orice fel. Daca aceasta se intampla, musherul va fi descalificat.

Nota: Prezentul regulament este adaptat dupa RACE RULES FOR FISTC CART-RACE Championships .

 BALAN, august 2009

TOP
© 2006-2009 Copyright "Alaskan Malamut" Balan Sports Association | All Rights Reserved | concept Mariana Vrabie